Je baby vrolijk zindelijk

Wist je dat baby’s al vanaf de geboorte enige controle hebben over hun sluitspieren? En dat zij signalen geven als ze moeten plassen of poepen? Baby zindelijkheidscommunicatie (BZC) is een positieve en praktische manier om om te gaan met de behoeftes van je baby rond het zindelijk worden/zijn van je baby. 

In het westen leren we kinderen al snel af dat er naar hun signalen geluisterd wordt door ze vanaf de geboorte een luier om te doen en de eerste jaren geen acht te slaan op deze vorm van communicatie.

Sensitief reageren op de baby vinden we bij voeden en slapen heel gewoon en doen we vanzelf. Dit is ook mogelijk bij zijn behoeften om te poepen en te plassen.

Wat betreft de communicatie met de baby is er ook meer mogelijk dan veel mensen denken.

Wat levert BZC je op?

  • Het is ontzettend leuk om je kind beter te leren kennen in de natuurlijke signalen die hij geeft en aan te sluiten bij zijn behoeftes.
  • Het geeft je als ouder of verzorger ook een heel voldaan gevoel als je een antwoord hebt op zijn communicatie met jou.
  • Je hebt op die manier meer momenten van echt contact met het kind, wat de band met je kindje en zijn zelfvertrouwen ten goede komt.
  • Een kind dat gehoord wordt in zijn behoeftes en signalen is een tevreden kind!
  • Minder of geen broeiende luiers meer waardoor de kans op luieruitslag significant verkleind wordt.
  • Minder poepbillen schoon te maken!
  • Grote kans dat je al snel ‘uit de luiers’ bent, dus je kind al jong zindelijk.
  • Doordat je (veel) minder luiers nodig hebt, lever je ook een bijdrage aan een gezond milieu
  • en kan het je veel kosten besparen aan luiers.

 

Ik was destijds zelf erg onder de indruk toen ik hoorde dat baby’s al zo jong controle over hun sluitspieren hebben. Dat wist ik niet en ik vond het eigenijk helemaal niet zo onlogisch klinken. Ik wilde graag zo goed mogelijk op de signalen van mijn baby’s reageren en dus paste dit goed binnen mijn manier van omgaan met de kinderen.

Ik ben zelf erg enthousiast over BZC omdat ik altijd erg blij wordt van dingen waarbij het contact en de band met de kinderen verdiept. Het was mooi om te merken dat we echt communiceerden over het plassen en poepen en we hadden veel plezier tijdens de potjesmomenten.

Voor ons was het in het begin ook een proces van vallen en opstaan. Maar de meeste tijd vond ik het een sport om plasjes op te vangen voor ze in de luier terecht kwamen. Een ander voordeel, voor mij niet onbelangrijk, we hebben er veel geld mee bespaard. Roos was met 1,5 jaar volledig uit de luiers en plaste op de wc. Al zijn garanties helaas niet te geven. Omdat ik dit iedere ouder/verzorger én baby gun, geef ik graag mijn kennis en ervaringen door.

 

Het mooiste is dat je BZC de vorm kan geven die bij je past.

Er zijn geen regels en geen strikt programma waardoor je het zo kunt doen waar jullie je het lekkerste bij voelen.

 

Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan het onderwerp aan bod komen als ouders dit willen. Volg je geen begeleiding maar wil je er graag over horen of heb je vragen, dan kun je er ook een aparte afspraak voor maken. 

Momenteel geef ik geen workshops over BZC. Wil je meer informatie dan zijn er ook boeken te vinden over dit onderwerp, zoals ‘Je baby op het potje’ van Laurie Boucke.

 

Ik had nog geen potje en geduld is zeker niet mijn sterkste kant. Ik wilde graag beginnen dus….hoppa vanavond 7u haar na de fles, voor het slapengaan op de sla-schaal gezet….en ze ging plassen!! Jiehaaa! Katja

Enthousiast? Je helpt mij door mijn pagina via mail, facebook en/of twitter te delen.  

Heel erg bedankt, daar doe je mij en misschien ook anderen een groot plezier mee!

 

 

foto links B. de Swert / tweede foto rechts www.theotherbabybook.com