cursus

 

‘Ouders, kinderen & haptonomie’

In het contact en het omgaan met kinderen is veel te ontdekken. Hoe doe je dat, contact maken. En wat doet dat met jou en je kind? In deze cursus maak je kennis met verschillende belangrijke aspecten van werkelijk contact maken en contact hebben en zal je tevens veel ervaringen opdoen die je direct mee kunt nemen in je dagelijks leven.

Ons tastzintuig en gevoel spelen een hele belangrijke rol in het contact tussen jou en de ander. Niet voelen is geen optie, je lichaam doet altijd een ervaring op. Met een voelend lichaam kun je luisteren en communiceren. We zijn het een beetje kwijt om voelend waar te nemen, dit bewust te zijn en te gebruiken.

In de cursus ‘Ouders, kinderen & haptonomie’ leer je hoe je met behulp van de haptonomie ook in de jaren na de zwangerschap en de bevalling het contact met je kind kunt verdiepen.

Voor wie?

De cursus is een mooie en leerzame ervaring voor iedereen die kinderen heeft of verzorgt. De leeftijd van de kinderen is daarbij niet belangrijk. ‘In contact’ zijn komt in iedere ontmoeting met de ander terug, dat is niet gebonden aan een bepaalde leeftijdsfase. Tijdens de cursusavonden zullen voorbeelden van alle leeftijden gebruikt worden, met name afgestemd op de leeftijden van jullie kinderen. Ook als je met kinderen werkt, is kennis hebben over en ervaring opdoen met werkelijk contact maken essentieel. Het zal je werk een mooie verdieping geven.

Thema’s

Contact & tastzin

Wat houdt contact met een ander eigenlijk in? Wat is jouw bijdrage en wat is de bijdrage van je kind hierin? En hoe is dat, wat je kind doet, voor jou? Vaak gaat het contact vanzelf en denk je er niet over na. Toch is er veel in te ontdekken. Onder andere met je tastzin. Onze tastzin is tot veel meer in staat dan alleen voelen met de huid. We denken wat af met z’n allen. Ons hoofd zit vol met van alles, terwijl we de mogelijkheden van het voelen met ons lijf vaak vergeten. Je zult merken dat je lijf je allerlei signalen geeft over hoe het met jou zelf is en over het contact met andere mensen. Je lijf is je kompas. Als je dit kompas goed kent en weet te gebruiken, wordt het veel gemakkelijker om de juiste keuzes te maken die passen bij wie jij en je kind zijn. En dat kun je vervolgens meteen gaan inzetten in je dagelijks leven.

Bevestigen dat je kind goed is zoals hij is

Ieder mens heeft bevestiging nodig dat hij bestaat. De manier waarop je met je kind in contact gaat, heeft invloed op zijn gevoel er te mogen zijn en zijn gevoel over zichzelf. Net als jij wil je kind serieus genomen worden. Voelt je kind zich echt gezien en gehoord en heeft hij het gevoel dat jij er helemaal voor hem bent? Hoe doe je dat op een goede manier? En hoe doe je dat als je – net als alle andere ouders – daar niet perfect in bent? In deze avond gaan we hiermee aan de slag.

Afstemmen op de ander

In het dagelijks leven met je kind zijn er regelmatig momenten dat je wel met z’n tweeën bezig bent, maar dat je niet echt een gevoel van ‘samen’ hebt. Even snel aankleden, tandenpoetsen, naar een tekening kijken, terwijl je eigenlijk met je hoofd ergens anders bent. Daar word jij niet blij van en je kind al helemaal niet. Deze avond gaat over hoe je werkelijk gevoelsmatig sámen kunt zijn en de dingen in verbinding kunt doen. Je leert wat afstemmen op de ander betekent en je krijgt gevoel voor wanneer de verbinding klopt. En dan zul je merken dat je die dagelijkse dingen ook heel anders aan kunt pakken.

Aanraken en contact maken

Er zijn verschillende manieren om iemand aan te raken. En iedere manier heeft zijn eigen reactie. Die reactie is er meteen, nog voor je hoofd er iets van kan vinden. Je spieren spannen aan of verzachten. Maar ook je gevoel verandert door een aanraking: je wordt er blij van, je schrikt of misschien wordt je juist boos of verdrietig. Je lijf vertelt je of een aanraking het goede is of juist niet. In deze avond gaan we aan de slag met hoe we onze kinderen aanraken en wat dat voor gevoelseffect heeft op hen. Een fijne manier van aanraken versterkt zijn gevoel van welbevinden en zelfvertrouwen.

Vrij zijn in verbinding

De laatste avond van de cursus gaat over op eigen benen staan. Hoe kun jezelf vrij voelen en hoe kun je de ander vrijlaten in het contact tussen jullie? Echt contact maken gaat niet over iets afdwingen, maar over gelijkwaardigheid als mens. Hoe hou je de verbinding, ook als je als ouder een grens stelt. Hoe nodig je de ander uit? En kun je trouw blijven aan je eigen gevoel en tegelijkertijd de ander vrij laten in zijn reactie? En we kijken ook naar jouw specifieke kwaliteiten: waar ben je goed in, wat gaat je makkelijk af in het contact maken en hoe kun je die kwaliteiten nog meer inzetten in de relatie met je kind.

Grenzen stellen en ervaren

Het thema grenzen kom je je hele leven en op allerlei plekken tegen, niet alleen in contact met je partner,  je ouders, je buren en je werk. Vast en zeker ook met je kinderen. We lopen er allemaal wel eens tegenaan. Ervaar je je eigen grenzen goed? Hoe bewaak je je eigen grenzen en hoe stel je grenzen aan de dingen die je kinderen doen en waar je niet blij van wordt? Een avond met boeiende oefeningen, gesprekken en ervaringen.

Waarom?

Het is een grote wens van mij om te delen waar ik zelf erg gelukkig van kan worden: wezenlijk, voelbaar contact. Contact met jezelf, contact met je kind, met een ander en je omgeving. Er is zoveel te ontdekken in het maken en (niet) hebben van contact. Dat heeft ongemerkt dagelijks een enorme invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Ik ben erg enthousiast over haptonomie omdat het gaat over hoe wij als mens zijn. Ik heb hier zelf heel veel in ervaren en geleerd de afgelopen jaren. Het heeft me dichter bij mijzelf gebracht, bij wie ik in wezen ben. Ik ben het gelukkigst als ik ‘mezelf’ ben, voel. En ik maak de krachtigste keuzes als ik keuzes maak vanuit mijzelf.

Ik denk dat dat voor iedereen geldt en deze kennis en ervaringen zijn ook wat ik iedereen van harte gun. Het is de bedoeling dat we leven vanuit onze eigen kracht en daar wil ik graag aan bijdragen. Met de cursus komt de wens uit om een mogelijkheid te bieden om je gevoelsleven te verdiepen en verrijken en dichter bij jezelf te komen. Daar kun je levenslang plezier van hebben!

Wat leer je?

Na de cursus zal je een bredere kijk en meer gevoel hebben voor wat er allemaal in het contact met je kind en anderen te ervaren is. We handelen vaak vanuit onbewuste motieven. Door de cursus ben je bewuster hiervan. Hierdoor zal je soms andere keuzes maken, die beter zijn voor jezelf en/of de ander. Het zal je meer plezier, liefde en rust in het contact opleveren. Je zult meer oog hebben voor je kind en zijn behoeften.  Omdat je veel ‘aan den lijve’ gaat ondervinden, kunnen de oefeningen als echte eye-openers ervaren worden.

Wanneer, waar en kosten

cursusdata: Momenteel geen data

 

20.00 uur – 22.00/22.30 uur

Graafseweg 274/3.01 Nijmegen

Investering: 187 euro per persoon (incl 21% btw) voor 6 avonden

Ervaringen

‘Ik vond het een fijne cursus. Wat ik fijn vind aan haptonomie is dat het je uit je hoofd haalt en laat voelen en ervaren in je lijf. Dat merk je vooral tijdens de oefeningen. Af en toe in je hoofd zitten is natuurlijk ook niet erg, daarin heb ik ook waardevolle dingen geleerd. Wat mij bijvoorbeeld goed is bijgebleven is om te kijken of mijn gedrag effectief of affectief is. Die afweging brengt me vrijwel altijd rust en door die pas op de plaats te maken kan ik vervolgens bewust kiezen voor het gedrag dat ik wil. Verder heb ik ook een helderder beeld gekregen bij ‘vrij zijn in verbinding’, die term heeft meer inhoud gekregen waardoor ik het meer voel.’ Ingeborg

‘Staande blijven door mee te bewegen, ruimte geven en dichtbij blijven in verbinding met mezelf, onze zoon, mijn man en de wereld om ons heen. 
 Afgestemd  op wat te doen en wat te laten, zodat ieder zichzelf kan en mag zijn op eigen wijze, eigen tijd en uur en eigen pad lopen kan en zich in affectiviteit & veiligheid gedragen & verbonden weet, in aanwezigheid bij elkaar èn ook op afstand… 
Dát is wat de cursus Ouders kinderen & Haptonomie mij heeft laten ervaren. Van geraakt naar aangeraakt en zo naar verbonden in vrijheid van hart tot hart.’  Angèla

‘De thema’s, de uitleg waren erg interessant, en met name de oefeningen waren leerzaam. Ze hebben me geconfronteerd met mijn eigen manier van doen. En daardoor heb ik inzichten opgedaan en ervaren, zoals het belang van affectief aanraken. Ook de concrete opdrachten en oefeningen  waarmee ik thuis aan de slag kon, waren fijn. De vertaalslag naar de dagelijkse praktijk werd direct gemaakt. Het heeft gemaakt dat ik nog bewuster ben in hoe ik mijn zoontje benader en dat ik het belang van affectieve zijnsbevestiging weet en nog dagelijks toepas. Het geeft echt een verdieping van het contact met mijn zoontje.’ Eveline

‘De cursus heeft mij gebracht dat ik meer bewuster in contact ben gegaan met de kinderen. Het was weer even dat zetje om er weer meer mee bezig te gaan en resultaat te zien! Geweldig! Ook confronterend dat ik toch erg effectief ben ingesteld terwijl er zoveel affectie is. Bewust dat in te zetten kost bewustzijn, wat er geregeld niet is, en dan is de cursus een mooie reminder.’ Yolanda 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de cursus, kun je me bereiken per telefoon op 06-38 31 52 22 of mail: info@wendyvandam.nl

Of meld je meteen aan!