Draaghoudingen

– vanaf de geboorte –

Rechtop 1 buik tegen buik 

Bij deze houding zit de baby rechtop. De beentjes zijn gebogen en opgetrokken. Daardoor zitten de beentjes en de voetjes in de sling.

Je doet de sling over (bijvoorbeeld) je linkerschouder. Je houdt de baby rechtop met zijn buik tegen jou aan, tegen de vrije rechterschouder. Met je rechterhand ondersteun je de baby. Met je ene hand hou je de sling open, met je andere hand laat je de baby rechtop in de sling zakken.

De onderste stof van de sling zit tussen jou en de beentjes in. Op deze manier is het echt een draagzak. De stof zit over de hele rug tot aan het nekje. Je trekt de sling strak door aan de staart te trekken, zodat de baby dicht tegen je aan zit.

Deze manier kan minder zwaar zijn om langere tijd je kindje te dragen dan de liggende posities.

 

Liggend 1 kommahouding 

Als je de sling omhebt, maak je er eerste een hangmatje van door de buitenste randen iets aan te trekken bij de staart en tegelijk het midden van de stof tegen te houden of naar beneden te duwen.

Je houdt de baby tegen je vrije schouder aan en je ondersteunt met je de hand van dezelfde schouder/arm het ruggetje en hoofdje.

Met de andere hand, aan de kant van de ringen, hou je de doek open. Je laat de baby met zijn billen in de doek glijden, het hoofdje komt aan de kant van de ringen. De benen kruisen.

In het begin zal het even wennen zijn om het hoofdje niet te diep in de stof te laten zakken. Door het hoofdje een beetje aan de zijkant van de stof te laten liggen, in plaats van in het midden, voorkom je dit. De baby ligt dan niet helemaal recht in de doek maar enigszins diagonaal op de stof.

Als je de sling daarna nog strakker wilt trekken, kun je de baby volgende keer wat lager in de sling leggen, zodat hij vanzelf hoger bij de ringen komt te liggen als je aan de staart trekt.

Als de baby al in de sling ligt kan je met je hand in de doek onder het ruggetje de baby een klein beetje naar beneden schuiven.

Let erop dat de baby goed kan ademhalen. 

 

Liggend 2 kommahouding

Dit lijkt op bovenstaande liggende houding, alleen bij deze houding liggen de benen aan de kant van de ringen. Sommige volwassenen en/of baby’s vinden dit prettiger.

Je doet de sling (bij voorbeeld) over je linkerschouder en maakt een hangmatje van de sling, zoals bij ‘liggend 1’ beschreven. Je hebt de baby op je rechterschouder. Met je linkerarm onder de doek door hou je de baby tegen. Met je rechterhand hou je de doek open en laat je de baby op de goede plek zakken. Door aan de buitenkanten van de staart te trekken maak je de buitenkanten van het ‘hangmatje’  wat strakker.

Dit is ook een manier waarop je discreet kunt voeden.

Bij wat grotere kinderen kunnen de benen uit de doek hangen. Als een kindje zittend op je heup in slaap is gevallen, zou je ‘m naar deze positie kunnen draaien.

 

– vanaf 3, 4 maanden –

Rechtop 2 buik tegen buik

Na een paar maanden kan het kindje in de sling zitten met het gezicht naar je toe zoals bij ‘rechtop 1’ maar nu door de beentjes buiten de sling te laten steken aan weerszijden van je eigen lijf. Let er dan op dat de stof van de sling een zitje vormt en goed tot onder de knieholtes komt. Hierdoor zal bij een onverwachte beweging het kindje niet zomaar onderuit de sling glijden.

 

 

 

 

 

Rechtop 3 boeddhahouding 

Op deze manier zit het kindje met zijn gezicht naar voren. De stof van de sling moet zowel achter de rug als bij de voorkant van het kind goed hoog zitten.

Je tilt je kind op met het ruggetje tegen je borst. Met je ene hand hou je je kindje tegen. Met je andere hand hou je de sling open. Je laat je kindje in de sling zakken met gekruiste beentjes, in kleermakerszit.

Door aan de goede buitenkant van de staart te trekken kun je voor de veiligheid de sling aan de kant van de borst van de baby strakker trekken.

 

 

 

– vanaf 4, 5 maanden –


Op de heup 

Vanuit ‘rechtop 2’ kun je heel gemakkelijk doorschuiven naar de heupzit.

Als je direct het kindje in de heupzit wilt hebben, doe je de doek over (bij voorbeeld) je rechterschouder. De ringen moeten vrij hoog, net onder of op je sleutelbeen beginnen, die zakken later omlaag.

Je tilt met je linkerhand het kind op, ondersteunt het bij de billen. Met je rechterhand ga je tussen je buik en de sling naar de benen. En haal je de benen door de sling. Het ene been komt bij je rug, het andere bij je buik. De sling wordt een zitje door de stof goed onder de knieholtes te doen en (om)hoog bij de rug.

Je kunt kiezen of je de armen vrij laat of de stof zo hoog op te trekken dat ze in de sling komen.

Door aan (een kant van) de staart te trekken kun je het kindje steviger tegen je aan krijgen. Als de sling te los zit, is het snel zwaar om op deze manier te dragen.

Als het kindje nog net niet stevig genoeg is voor deze manier, kun je de beentjes en voetjes om je heen in de sling proberen te doen. Dat geeft wat meer stevigheid.

 

– vanaf een maand of 8 –

Op de rug, eerste manier 

Als uitgangspunt kun je bij het omdoen beginnen met de ringen over je schouder, op je rug. Door het strak trekken en doorschuiven komen de ringen dan op de goede plek.

Je tilt je kindje in de houding ‘op de heup’, zoals hierboven beschreven. Je kunt je kindje nu doorschuiven naar je rug door met je ene hand de sling (met staart) naar voren te trekken en met je andere hand je kindje op je rug te schuiven.

Let er bij deze houding wel op dat de stof goed in de knieholtes zit en de stof echt hoog op de rug zit. Eenmaal op de rug is aanpassen niet zo gemakkelijk meer.

 

Op de rug, tweede manier 

Als je peuter zelf kan blijven staan, kan hij ook achter je blijven staan en op je rug gaan zitten, terwijl je zelf, of met wat hulp, de doek om ‘m heen doet. Daarna kun je de ringen strakker trekken. Met deze methode doe je de draagdoek op de gewone manier om en begin je met de ringen vrij hoog bij je schouder.

 

– tweeling –

Ook tweelingen kun je tegelijk met een sling dragen. Het zal waarschijnlijk wel wat meer oefening en geduld vragen.

liggend kommahouding

Eerst leg je de zwaarste baby in de sling zoals beschreven bij ‘liggend 1’. Daarna leg je de lichtste baby erbij zoals beschreven bij ‘liggend 2’.

 

rechtop buik tegen buik

zoals beschreven bij ‘rechtop 1’, naast elkaar.

 

2 slings

Of door 2 slings te gebruiken, over beide schouders een sling.