Freedom for Birth

Op dit moment is er geen vertoning van ‘Freedom for Birth’ gepland. Mocht je een filmvertoning willen organiseren, kun je contact met me opnemen. Ik heb de vertoningsrechten.

documentaire  | groot scherm | nederlands ondertiteld 

dinsdag 19 mei 2015, 20.00 uur  

i.s.m. Geboorte-Wijzer Nijmegen

De Klif

Pijlpuntstraat 1, 6515 DJ Nijmegen

 

In het kader van de internationale week van Respect voor Geboorte vertonen we de indrukwekkende en belangrijke documentaire ‘Freedom for Birth’.

‘Freedom for Birth’ is een film om aandacht te vragen voor de  zorgwekkende situatie op veel plaatsen in de wereld waarbij vrouwen niet meer de keuze hebben waar en hoe ze willen bevallen.

Krachtige vrouwen

De film vertelt o.a. het verhaal van Agnes Gereb. Ze is een Hongaarse verloskundige die vrouwen steunt in hun eigen keuzes rondom hun bevalling, zoals thuis bevallen. Ze werd strafrechtelijk vervolgd en gevangen gezet. Ze is helaas niet de enige, ook in Australië, Engeland en de VS wordt het  verloskundigen niet gemakkelijk gemaakt.

Ook Anna Ternovsky komt aan bod, ook Hongaarse. Deze moeder klaagde haar land aan bij het Europese Hof voor de mensenrechten. Ze wilde het recht hebben de plek en omstandigheden te kiezen voor haar bevalling en ze won, een zeer belangrijke zaak voor de rechten van de vrouw!

In de film komen veel vooraanstaande en vooral inspirerende geboorte-experts aan het woord, zoals Ina May Gaskin, Michel Odent en Robbie Davis Floyd met hun kijk op geboorte en zorg rondom bevallen. 

Eigen keuze

In veel landen ligt de keuze waar en hoe vrouwen willen bevallen niet meer in handen van de bevallende vrouw maar in handen van de medische wereld. In Nederland is het nu nog zo dat we op de meeste plekken (niet overal!) nog thuis kunnen bevallen maar hoelang zal dat zo blijven met de huidige ontwikkelingen? Ook in Nederland wordt geboorte en bevallen steeds verder gemedicaliseerd.

Factoren

Er spelen verschillende factoren mee waardoor de controle over vrouwen en hun bevalling overgenomen is. Zoals onwetendheid, angst en wantrouwen ten opzichte van het natuurlijke proces dat bevallen is. Vaak is er een groter vertrouwen in de technologie. Helaas is geboorte ook een winstgevende zaak geworden.

De combinatie van deze factoren bij vrouwen en zorgverleners zorgt ervoor dat er wereldwijd ontzettend vaak wordt gekozen voor interventies bij een geboorte. Vaak zijn deze interventies niet in het belang van de betrokken vrouwen en baby’s maar kunnen zelfs ontkrachtend en traumatiserend zijn.

Premiere 2012

Het streven van de makers was om de premiere van de documentaire op 20 september 2012 op 1000 plaatsen ter wereld op dezelfde dag te vertonen om wereldwijd aandacht te vragen voor deze situatie. Dat is toen gelukt. Het was een bijzondere ervaring om hier deel van uit te maken. Er zijn wereldwijd heel wat ‘zaadjes geplant’.

 

De keuzevrijheid en kracht van vrouwen bij hun bevalling gaat me aan het hart en ik hoop dat ik dit met het opnieuw vertonen van deze documentaire met jullie kan delen.

Hartelijke groet en tot ziens,

Wendy van Dam

 

Voor wie: iedereen

Start: 20.00 uur, aansluitend gesprek mbt het onderwerp

kosten: €5,00

consumpties zijn voor eigen rekening

 

Aanmelden via een mailtje ivm beperkt aantal plaatsen:

info@wendyvandam.nl of

geboorte.wijzer.nijmegen@gmail.com

 

Take back childbirth! 11082515_818374938237072_8618067911304012368_n