Waar ligt jouw grens?

‘Grenzen’ is een van de onderwerpen van de cursus ‘Ouders, kinderen & haptonomie’.

Het is een onderwerp wat iedereen met kinderen zal herkennen. Zowel met jonge als met oudere kinderen is dit een terugkerend iets in het dagelijks leven.

‘Mag ik nog een film kijken?’, ‘Ik wil geen tanden poetsen’, ‘Mag ik alleen naar het winkelcentrum?’, ‘Hoelaat mag ik thuiskomen na het feestje?’. Dit zijn vragen of opmerkingen waar je een standpunt over in moet nemen, en waar jij als ouder bepaalt waar de grens ligt.

En natuurlijk zijn er ook grenzen die bereikt worden waar je direct op reageert, zoals het babybroertje wat geslagen wordt, of als er iets stuk gemaakt wordt.

Die grens ligt per onderwerp niet voor iedere ouder en kind altijd hetzelfde. Je reageert afhankelijk van je normen, waarden, eigen behoefte aan structuur, hoe je zelf in je vel zit, je eigen ervaringen, de aard van je kind, etc etc.

Kinderen kunnen erg gedijen op grenzen. Het geeft ze duidelijkheid en daarmee veiligheid. Ze weten precies waar ze aan toe zijn. Ook als de grens verder ligt. Je kunt de vergelijking met een rivier maken. Oevers zorgen ervoor dat de rivier kan stromen. Zonder oevers is een rivier oeverloos.

Maar hoe weet je waar je grens ligt? Met kinderen heb je regelmatig situaties die een standpunt vragen maar waar je misschien niet direct een antwoord hebt. En wat doe je als je kind al over je grens heen gaat?

De haptonomie kan je leren om deze grenzen in je eigen lijf te voelen. Het mooie is dat je lijf je de informatie geeft die voor jou en je kind nodig is. Je kunt in je lijf je grens voelen. En het kan zijn dat jouw grens ergens anders ligt dan waar die voor de meeste mensen ligt. Maar dat heeft ook iets moois. We zijn allemaal uniek en dat maakt de wereld mooi. Kies de grenzen die bij jullie passen. Dan is het afgestemd op jou en je kind.

En hoe reageer je als er over je grens heen gegaan wordt? Geef je je grens aan? Blijf je ‘aanwezig’ en ‘in contact’? Blijf je rustig, wordt je boos? Ook hierbij geeft je lijf signalen en reageer je. Het is interessant om te ervaren of je dat op een constructieve manier doet of kunt doen. De manier waarop je de grenzen communiceert naar je kind heeft invloed op hoe je kind er op zal reageren. Maar bovenal hoe hij het contact met jou zal ervaren!

Hier vind je meer info over de cursus