Al vanaf het begin van de zwangerschap is een baby heel voelend aanwezig.
De tast is het eerste en belangrijkste zintuig wat ontwikkelt. Baby’s denken nog niets en voelen daarentegen van alles. Ze reageren intuïtief op wat er gebeurt in en buiten de buik.
Baby’s zijn ook al gericht op contact maken. Tijdens de ontmoetingen is er aandacht voor het verdiepen van het contact wat jullie misschien al maken en voor het genieten van dit contact. Je leert het kindje met zijn eigen voorkeuren steeds wat beter kennen. Dit is ook voor veel partners een bijzondere ervaring.
Door contact te maken met de baby in de buik kun je hem keer op keer laten voelen hoe welkom hij is. Het opbouwen van een liefdevolle band met dit kindje kan al vanaf heel vroeg in de zwangerschap, een warm welkom!
De hele dag door, en ook straks bij de bevalling, krijg je als vrouw signalen van je lijf van wat je nodig hebt, wat goed of niet goed voor je is. De begeleiding is er op gericht fijngevoeliger te worden voor deze signalen. Door dit serieus te nemen kun je beter zorgen voor jezelf en het kindje in je buik.
In onze maatschappij zijn we het contact met wat we werkelijk nodig hebben soms wat kwijt geraakt en zijn we vooral gaan vertrouwen op wat ons verstand ons vertelt. Je gevoel en intuïtie serieus nemen kan je stevigheid en vertrouwen geven. Hierdoor kan je beter om gaan met de veranderingen die plaatsvinden, ongemakken en spanning tijdens je zwangerschap en bevalling.
Je leert je baby op een prettige manier bij je te dragen, zodat je voor je baby een fijne plek creëert in je buik waar hij zich veilig en gedragen voelt en jij tegelijkertijd jezelf niet belast. Ook hierin kun je als partner veel voor je vrouw en jullie kindje betekenen. Je zult eerder zien wat ze nodig heeft.
Ook is er tijdens de begeleiding veel aandacht voor de bevalling. De verschillende fasen van de bevalling komen aan bod, houdingen waarin je kunt bevallen en de manier waarop je als partner tot steun kan zijn voor je bevallende vrouw. Ook is er aandacht voor de manier waarop je om kunt gaan met de weeën.
Als jullie kindje geboren is, is er nog een ontmoeting waarin we terugkijken op jullie ervaringen tijdens de bevalling en de eerste tijd. We kijken hoe je ook na de geboorte verder kunt gaan met contact maken en dragen. Zo creëer je een fijne en veilige basis van waaruit je kindje de wereld kan gaan ontdekken.
Er zijn bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding doorgaans 6 ontmoetingen van een uur. Waarvan er 5 voor de bevalling zijn en 1 ongeveer zes weken na de bevalling.
De begeleiding begint als je ongeveer 18 tot 20 weken zwanger bent. De bewegingen van de baby zijn dan meestal voelbaar voor de moeder.
Eerder starten is mogelijk en ook als je al verder in de zwangerschap bent, kun je kiezen voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding. De ontmoetingen zitten dan wat dichter op elkaar dan als je eerder begint.
Ben je opnieuw zwanger en heb je eerder haptonomische zwangerschapsbegeleiding gevolgd, dan kun je er ook voor kiezen om 1 of 2 keer langs te komen. De begeleiding gaat dan specifiek in op waar jullie behoefte ligt. Wil je stilstaan bij jullie eerdere bevalling en wat je nu graag anders zou willen, of nog eens het omgaan met de weeën of de houdingen. Voor veel ouders is het ook fijn om even tijd te maken en aandacht te hebben voor dit nieuwe kindje in de drukte van het dagelijks leven.
Zwangerschapsbegeleiding kun je als partners samen volgen, met iemand anders die bij de bevalling zal zijn of als vrouw individueel. Bij alle vormen geldt dat het een privébegeleiding is. Dat betekent dat er veel ruimte is voor jullie mogelijke wensen en vragen.
– met je partner
De begeleiding bestaat uit 5 ontmoetingen voor en 1 ontmoeting na de bevalling voor jullie samen. Jullie hebben allebei een belangrijke plek in het leven van jullie kindje. Samen zijn jullie de basis voor dit kindje. Tijdens de begeleiding is er ook elke keer aandacht voor wat jij als partner kan betekenen om de zwangerschap en de bevalling zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
– zonder partner
Mocht je partner niet meekomen, is het ook mogelijk om de begeleiding te volgen met iemand anders die bij je bevalling zal zijn, zoals je moeder, zus of vriendin. Zo kan je profijt hebben van de haptonomische ondersteuning door diegene.
Mocht je graag alleen komen, dan is dit ook mogelijk. In het eerste gesprek bekijken we samen waar je wensen en behoeften liggen en wat ik je kan bieden. Ook het aantal ontmoetingen gaat in overleg.
Makkelijk zittende kleding is met name voor de moeder prettig tijdens de begeleiding. Moeder vraag ik een aantal keer met blote buik en/of benen op de ‘bank’.
In de begeleiding speelt de aanraking, contact, een belangrijke rol. Ik laat jullie steeds ervaren wat mogelijk is, en daarna kunnen jullie er zelf thuis verder mee aan de gang.
Het tarief is 75 euro per ontmoeting (samen en individueel), inclusief 21% btw. Afhankelijk van je polis en je zorgverzekering wordt haptonomische zwangerschapsbegeleiding (deels) vergoed.
Ik ben aangesloten bij de landelijke vereniging VHZB, Vereniging Haptonomisch Zwangerschapsbegeleiders.
Gemaakte afspraken kunnen telefonisch en per mail worden geannuleerd tot 24 uur van te voren. Indien korter van te voren wordt afgezegd moet ik helaas de afspraak in rekening brengen
Ik werk op maandag, woensdag en vrijdag(middag).
Voor vragen kun je contact met me opnemen per mail of telefoon:
06-38 31 52 22
Aanmelden?
Heel erg bedankt, daar doe je mij en misschien ook anderen een groot plezier mee!