Liever de liefde! Jaarprogramma

Vanaf zaterdag 10 maart 2018

We zijn ontzettend blij dat we opnieuw het ‘Liever de Liefde’-jaarprogramma gaan aanbieden. Eén dag bezig zijn met je relatie is al mooi en waardevol. Maar hoe zou het zijn als je samen met je partner gedurende een heel jaar meer plezier en verbinding gaat creëren in jullie relatie?

Goed om te weten: je hoeft niet eerst de ‘Liever de liefde! dag’ gevolgd te hebben om aan het jaarprogramma mee te kunnen doen!

praktijkvader liever de liefde jaarprogrammaMisschien weet je al waar ‘Liever de liefde’ over gaat, of misschien heb je zelfs al meegedaan aan één van de dagen. Hoe dan ook, je zult net als de meeste stellen met kinderen herkennen dat op het moment dat je vader en moeder wordt, het vaak een stuk lastiger is om elkaar op te zoeken, tijd voor elkaar te maken en samen leuk te hebben.

Fijne gesprekken, lange wandelingen, ontspannen vrijpartijen zonder gestoord te worden – het was er ooit wel, maar nu je kinderen hebt lijkt het vaak heel ver weg.

En in plaats van het fijn te hebben samen, zijn er steeds vaker momenten dat jullie strijd hebben over grote of juist kleine dingen, één van de twee zich terugtrekt uit het contact en dat ook aanraken er vaak bij inschiet.

Misschien heb je het gevoel dat je elkaar kwijt bent. Een tijdje, of misschien zelfs al wel langer. En natuurlijk is dat niet wat je wilt. En je hebt wellicht al verschillende dingen geprobeerd om het contact en de verbinding tussen jullie te herstellen, maar dat had niet het effect waar je op hoopte.

De stellen waar we mee gewerkt hebben gaven aan dat ze tegen de onderstaande dingen aanliepen. En misschien herken jij die ook wel:

 • je voelt veel afstand tussen jou en je partner
 • je snapt vaak niet goed wat de ander nou precies bedoelt of van je verlangt
 • je trekt je terug, maar je voelt je daar niet beter door
 • je hebt nauwelijks tijd voor jezelf en dat frustreert je
 • je hebt het gevoel dat je gevangen zit een eindeloos patroon
 • je hebt vaak het idee dat andere stellen het wél leuk hebben met elkaar
 • je hebt al veel geprobeerd om het leuker te krijgen met elkaar, maar niets werkte echt
 • je voelt je wel ouders, maar geen geliefden
 • je bent bang dat het tussen jullie nooit meer zo leuk wordt als het ooit geweest
 • je mist de ontspanning en het plezier in de intimiteit tussen jullie

En misschien nog wel de pijnlijkste:

 • je relatie nu is niet het voorbeeld dat je mee wilt geven aan je kinderen.

Voor veel ouders is dit een herkenbaar lijstje. 

Maar je hoeft het er niet mee te doen.

Het kan ook anders. Echt.

En daarom hebben we speciaal voor stellen zoals jullie een mooi, verdiepend en inspirerend programma van 4 dagen ontwikkeld: het ‘Liever de liefde! jaarprogramma’

Een bloeiende relatie heeft een groot effect heeft op alles wat je doet: je ouderschap, je werk, je eigen groei. Als er liefde is, gaan veel dingen soepel en als er tegenslagen zijn kun je ze samen het hoofd bieden.

Maar als de liefde niet stroomt, wordt alles een stuk moeilijker.

Ook wij kenden de afgelopen 25 jaar momenten dat we elkaar kwijt waren, irritaties hoog opliepen en de liefde soms ver te zoeken was. En dat was niet alleen vervelend voor onszelf. Ook de kinderen kregen daar veel van mee. Het enige wat ons echt hielp was het steeds weer aangaan met elkaar, de boel oppakken en de verbinding en het plezier weer opzoeken.

Een relatie waarin de liefde stroomt – een ‘Liever-de-liefde-relatie’ dus – maakt dat:

 • jij je gezien voelt en jij jezelf op jouw manier kunt ontwikkelen, net als je partner
 • er volop liefde, ruimte, rust en plezier is bij jullie thuis
 • je kinderen ontspannen kunnen opgroeien
 • je veel gemakkelijker toekomt aan de dingen die écht belangrijk voor jullie zijn

Dat is nu misschien niet helemaal hoe jullie relatie eruit ziet. Maar ga je het daar de rest van je leven mee doen?

Het vraagt moed om toe te geven dat je het graag anders wilt. En het vraagt nog meer moed om daar ook echt iets mee te gaan doen. Maar stel dat je het doet!

Het samen aangaan gaat al het verschil maken. Want

 • hoe zou het zijn als jullie elkaar weer begrijpen en goed aanvullen?
 • hoe zou het zijn als jullie huis gevuld is met plezier en lichtheid
 • hoe zou het zijn als je je echt gezien voelt door de ander?
 • hou zou het zijn als je je partner echt helemaal kunt zien zoals hij/zij is?
 • hoe zou het zijn als jullie elkaar met plezier en ontspanning kunnen aanraken?
 • hoe zou het zijn als je je helemaal vrij zou voelen binnen je relatie?
 • hoe zou het zijn als je het gevoel zou hebben dat jullie relatie ieder jaar weer een stuk mooier en leuker wordt?
 • hoe zou het zijn als de liefde ook weer bij jullie zou stromen en je zelfs een voorbeeld voor andere stellen zou kunnen zijn?
 • hoe belangrijk zou dat voor jullie kinderen zijn?

En hoe zou het zijn om daar samen met je partner en met ons een jaar lang mee aan de slag te gaan? Op een fijne en veilige manier, waar er plek is voor het verhaal van jullie allebei en waarin jullie samen de stap gaan zetten naar de relatie die je jezelf gunt?

Niet vanuit strijd, gelijk hebben of beter weten, maar vanuit wat jullie samen bindt: liefde, vertrouwen en plezier.

Het ‘Liever de liefde! jaarprogramma 2018’

shutterstock_124706830In het ‘Liever de liefde! jaarprogramma 2018’ sta je uitgebreid stil bij je relatie. Op een praktische en inspirerende manier krijg je inzicht in  jullie relatie. We gaan meer de diepte in dan op onze ‘Liever de liefde’-dag. En dat gaat je dus ook veel meer opleveren.

De rode draad in het hele programma is het leren kennen van jouw verlangen, wensen en behoeften en die op een verbindende, liefdevolle en constructieve manier delen met je partner.

En natuurlijk krijg je van ons handvatten over hoe je jouw verlangens ook kunt realiseren. Zodat het niet alleen maar bij wensen en dromen blijft.

In een ‘Liever-de-liefde-relatie’ staan beide partners stevig op hun eigen benen, kennen zichzelf goed en zijn nieuwsgierig naar wat de ander beweegt.

In het jaarprogramma leer je jezelf en elkaar weer helemaal zien zoals jullie echt zijn. Dat betekent concreet dat we aan het werk gaan met:

 • het creëren van een constructieve en fijne manier van met elkaar communiceren, die voorkomt dat jullie keer op keer in strijd komen, of jullie juist terugtrekken uit het contact
 • het helder krijgen van patronen en blokkades die er voor zorgen dat de liefde bij jullie niet écht lekker stroomt en handvaten in hoe je daar anders mee om kunt gaan
 • de verschillende rollen die je zelf hebt: partner, ouder van je kinderen, kind van je eigen ouders en wat je daarmee kunt doen om je relatie op te laten bloeien
 • het creëren van meer plezier en ontspanning in de momenten dat jullie samen zijn

Hoe ziet het programma er uit?

Elke dag heeft een eigen thema. Deze thema’s zijn de essentiële pijlers onder een gezonde en bloeiende relatie.

 1. Zien en gezien worden. Open en eerlijk communiceren van je behoeftes en verlangens en jezelf/elkaar écht zien. Vanuit strijd en ‘op alleen gaan’ naar contact waar je blij van wordt. Jij mag gezien worden met alles wat er is. En dat geldt ook voor je partner. En dat maakt alle verschil.
 2. Doorgeven en voorleven. Blokkades en patronen gezien vanuit de familielijn. Wat heb je neem je over van je ouders, welke invloed heeft dat op je relatie en wat wil je over de liefde doorgeven aan je eigen kinderen? Kinderen leren over de liefde van jullie. Dus welk voorbeeld wil je geven en hoe doe je dat?
 3. In je eigen kracht en in verbinding met elkaar. Helemaal bij jezelf kunnen zijn om je vanuit vrijheid met de ander te kunnen verbinden. In een bloeiende relatie ontmoeten partners elkaar vanuit hun eigen volwassenheid en is verbinding vanzelfsprekend. Niet omdat het moet, maar omdat je niets liever wilt.
 4. Intimiteit = plezier voor 2. Samen leuke dingen doen, genieten van elkaars nabijheid, elkaar met plezier aanraken. Of het nu gaat om op de bank tegen elkaar aanzitten of een fijne vrijpartij, gezonde intimiteit zorgt voor ontspanning en een sterk gevoel van ‘wij willen bij elkaar zijn.’ Hoe doe je dat op een ontspannen, belangeloze, veilige en leuke manier?

Wat betekent dat concreet?

We werken de thema’s uit in verschillende werkvormen. Individueel, met je partner of met de hele groep. Deze werkvormen gebruiken we ook in de ‘Liever de liefde dag’ en in het huidige jaarprogramma daar worden ze door de deelnemers erg gewaardeerd. Het werken in een groep wordt als ontzettend waardevol en stimulerend ervaren: het is fijn om de verhalen van de anderen te horen en steun te vinden bij elkaar.

Daarnaast geven alle deelnemers – en ook de deelnemers aan onze andere trainingen en begeleidingen – aan dat we in heel korte tijd een sfeer kunnen creëren waar mensen zich op hun gemak, veilig en vertrouwd voelen. Die kwaliteit zetten we ook in in het jaarprogramma natuurlijk: we doen er alles aan om jou je veilig te laten voelen in alles wat je gaat ervaren en beleven.

Maar het ‘Liever de liefde! – jaarprogramma’ is meer!

We willen jullie heel graag 4 mooie dagen geven. Natuurlijk gaan we aan het werk met jullie ervaringen, doen we verdiepende oefeningen en nog veel meer. Maar je hoeft niet per se hard te werken of te ploeteren. We gaan ontdekken en ontmoeten. We staan stil bij hoe je relatie met je partner werkelijk voor je is en hoe je je relatie een stevige zet in de goede richting geeft.

Het ‘Liever-de-liefde-jaarprogramma’ zal boven alles een verbindende ervaring voor jullie allebei zijn.

 • Je gaat samen deze ervaring in. Je ontdekt en beleeft van alles. En omdat je hier allebei bij bent, kun je het er thuis altijd weer makkelijk over hebben.
 • Je hebt dit jaar ieder kwartaal een hele dag waarop je er samen even helemaal uit bent.
 • Je bent een jaar lang bewust aan de slag met je relatie. Door het jaarprogramma kom je in een ritme terecht waarin elkaar opzoeken, het over dingen hebben en plezier maken geen uitzondering meer zijn, maar een fijne regelmaat worden.
 • We werken in een kleine setting van maximaal 6 stellen. Op deze manier is er aandacht voor jullie persoonlijke verhaal. Je zult ook merken hoe krachtig het is om te werken met een groep mensen die hetzelfde meemaken als jullie.
 • We werken alle dagen op een mooie locatie aan de rand van het bos.
 • We houden zelf erg van lekker en goed eten, dus we zorgen voor een uitgebreide lunch.

Focus en aandacht zijn belangrijk als je met je relatie werkt. Daarom zul van ons regelmatig een mail met inspiratie, een opdracht of een leuke verrassing krijgen. Op deze manier blijft je ook tussen de dagen door bewust bezig met je relatie. En we doen meer dingen om jullie van maart tot en met december in de flow te houden.

Waarom bieden we deze dag aan?

liever de liefde praktijkvaderWij zijn Jeroen de Jong – De Praktijkvader – en Wendy van Dam – Haptonomiepraktijk Wendy van Dam. We zijn 25 jaar samen en zijn de trotse ouders van 3 heerlijke kinderen.

Meteen na de eerste ‘Liever de liefde-dag’ in december 2015 wilden we aan de slag met een uitgebreider programma. Meer de diepte in. Meer tijd om te kijken hoe je alles wat je ervaart en leert in de praktijk kunt brengen. En boven alles wilden we meer kunnen betekenen in het terugbrengen van het plezier in de relatie van de stellen die naar ons toekomen.

We weten zelf heel goed hoe lastig het is om de liefde in je relatie te laten stromen als er kinderen komen en je leven steeds drukker wordt. En om ons heen zien we veel stellen die soms zoeken en ploeteren in de liefde. Tegelijkertijd weten we ook dat het probleem meestal niet is dat er niet genoeg liefde is of dat de liefde verdwenen is. De liefde is er nog wel, de vraag is alleen hoe je hem weer kunt laten stromen.

Wij willen dat er ook bij jullie meer liefde, verbinding en plezier terugkomt in jullie relatie. Die is vaak niet zo heel ver weg. En met de juiste setting, sfeer en oefeningen gaan we daar grote stappen in maken. Het jaarprogramma is inspirerend, verdiepend en verrijkend. We kijken naar wat de kracht is van jullie als individu en wat de kracht is van jullie relatie. En we laten jullie ervaren waar je samen met elkaar naar toe wilt.

Dit is wat Maarten en Marieke zeggen over de ‘Liever de liefde!’ dag

‘Liever de liefde’ was voor ons een intense, goede, liefdevolle dag.

In een warme sfeer van openheid, gelijkwaardigheid, vertrouwen en respect met onszelf en elkaar bezig zijn heeft ons erg goed gedaan!

Jeroen en Wendy hebben wij ervaren als een echt team. Hun inspirerende, betrokken aandacht, inzet en inzicht vonden en vinden wij erg waardevol.

We zijn dan ook erg benieuwd naar het jaarprogramma!

Je investeert in jezelf, elkaar én je gezin

Wij hebben zelf ervaren hoe waardevol en leuk het is te investeren in je relatie. Zowel voor je zelf, je partner, elkaar en je kinderen.

De meest waardevolle investeringen die we zelf hebben gedaan zaten nooit in spullen of vakanties, maar altijd in manieren om onszelf of elkaar te laten groeien.

En dat bieden we jullie nu ook aan.

 • Het gehele ‘Liever de liefde jaarprogramma 2018’  kost 1070 euro bij betaling in 1 termijn (50 euro korting).
 • Betalen in 3 termijnen van €370,- is ook mogelijk.
 • Aanmelden kan alleen als stel.

Hierbij inbegrepen zijn:

 • 1 keer per kwartaal een trainingsdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
 • van maart tot en met december regelmatig een een inspirerend bericht, een opdracht of een verrassing om jullie te helpen de aandacht en focus vast te houden
 • iedere Liever de Liefde-dag een uitgebreide lunch
 • koffie, thee, koek en versnaperingen

Maar boven alles krijg je een unieke ervaring die je in heel 2018 totaal anders naar je relatie laat kijken, waarin je grote stappen kunt gaan maken naar meer plezier en contact en waarin je veel inzichten zult krijgen én ze meteen in de praktijk kunt brengen.

Een bloeiende relatie komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het vraagt commitment naar jezelf en elkaar.

Door te investeren in jullie relatie neem je jezelf, je partner, je relatie én je gezin serieus.

Of zoals een andere enthousiaste deelnemer zei:

Ik kijk met fijne gevoelens terug op de ‘Liever de liefde!’ dag. Wat een open, warme sfeer! We praten nu anders met elkaar: open gesprekken op diepere laag. En we stemmen ook veel meer af. Veel dank! – Susan

Praktijkvader vadervuur Pelmolen BeekWanneer en waar?

 • zaterdag 10 maart, 9 juni, 8 september en 15 december
 • Van 10.00 tot 17.00 uur
 • De locatie het mooie Centrum de Poort in de bossen van Malden/Groesbeek, vlakbij Nijmegen.
 • Hier vind je de routebeschrijving.

Mocht je willen eten en/of overnachten na de trainingsdagen, dan kunnen we je daar een aantal tips voor geven.

? Ja, wij melden ons aan en betalen in 1 keer❤

? Ja, wij melden ons aan en betalen in 3 keer❤

Heb je nog vragen? Stel ze dan meteen. Stuur een mail naar info@wendyvandam.nl en we antwoorden zo snel mogelijk.

Of meld je gelijk aan!

We kijken er naar uit jullie te ontmoeten!

Hartelijke groet,
Jeroen & Wendy