Neem jij de ruimte?

Een van de onderwerpen in de cursus is ‘ruimte innemen’. Dit is iets wat je dagelijks in meer of mindere mate doet, voorleeft en wel of niet toestaat aan je kinderen. Zonder dat je er waarschijnlijk erg in hebt, beïnvloedt de manier waarop je wel of geen ruimte inneemt iedere situatie.

Het is voor jezelf en anderen voelbaar en merkbaar hoeveel ruimte je inneemt. Je kent misschien wel mensen die de hele ruimte vullen als ze ergens binnenkomen, iedereen weet gelijk dat zij er zijn. Of juist mensen die zich het liefst onzichtbaar maken en makkelijk over het hoofd gezien worden. 

Weet je dat van jezelf? Ben jij iemand die veel ruimte inneemt, of juist niet? En je kind?

De ruimte die je inneemt, en de manier waarop je dat doet heeft invloed op of je gezien of gehoord wordt door je kind. Als je geïrriteerd bent over iets wat je kind doet of laat, kun je er een grapje over maken of een steek onder water geven maar waarschijnlijk bereik je veel meer als je je werkelijke gevoel of behoefte laat weten en even serieuze aandacht vraagt zodat hij je werkelijk hoort.

Een van de deelnemers aan de cursus gaf ook een mooi voorbeeld van hoe dit onderwerp aan de orde komt in het dagelijks leven.

Haar kinderen waren met elkaar aan het spelen in de woonkamer. Ze hadden het gezellig en er was veel drukte. Daarmee namen ze veel ruimte in in de gezamenlijke ruimte van het gezin.
Als zij of een ander er geen last van hadden, hoefde ze er niets mee. Maar voor deze moeder namen de kinderen met hun drukte op dat moment teveel ruimte in in de woonkamer dan goed voor haar was. Door het druk zijn op deze plek aan de orde te stellen, nam ze zelf meer ruimte in voor haar behoeftes die er ook toe deden. Waardoor de situatie naar ieders tevredenheid veranderde.

Ruimte innemen komt er op neer dat jij als persoon en jouw behoefte er helemaal mag zijn. Neem je de ruimte om jezelf of je behoefte kenbaar te maken aan de ander? Krijgt je kind de ruimte? Geef je ‘m de ruimte of neemt hij de ruimte? En wat doet dat met jou?

Hier vind je meer info over de cursus